Blog - Cappuccino en Latte/Koffie verkeerd bereiding

Voor bereiding van de perfecte cappuccino en latte zijn een groot aantal factoren van invloed. Stap voor stap wordt hieronder de bereiding uitgelegd. De kunst van het melk schuimen doe je door al je zintuigen te gebruiken: zien, horen, ruiken, voelen.Het verschil tussen cappuccino en Latte (of koffie verkeerd) is de structuur van de melk. De cappuccino bestaat uit 3 delen: 1 deel koffie (espresso), 1 deel schuim en 1 deel warme melk (vloeibaar). Hij heeft een lobbig schuim. De Latte bestaat uit 1 deel koffie (espresso) en 2 delen warme melk (vloeibaar). Het vloeibare gedeelte wordt eventueel afgetopt met een klein laagje schuim voor de presentatie.

Benodigde materialen:

-Thermometer
-Doekje
-Conische RVS melkkan of Espressogear melkkan met schenktuit
-Dagverse biologische volle melk

1. Giet de gekoelde dagverse melk tot de knik in de RVS melkkan. Zet de thermometer vast in de kan

2. Maal de koffie in de piston en zet vervolgens een espresso.

3. Draai de stoomkraan van espressomachine open boven het lekblad, om water/damp uit stoompijp te laten lopen. Dit is tevens belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen water in de melk terecht komt,  hetgeen de structuur van de melk verandert.

4. Doe de stoomkraan dicht zodra het water uit stoompijp is en er stoom uit komt.

5. Haal de stoomkraan naar je toe en zorg ervoor de je voldoende ruimte hebt om je
melkkan naar beneden te bewegen.

6. Breng de gevulde melkkan naar de spuitmond van stoompijp. Zorg ervoor dat je de melkkan schuin houdt en dat de spuitmond ongeveer 2 mm. onder de oppervlakte van de melk zit, in het midden van de kan. Houd 1 hand aan het handvat van de kan.

7. Draai de stoomkraan helemaal open.

8. Houd met je losse hand de zijkant van de melkkan vast om de temperatuur te voelen.  Laat af en toe de melkkan zakken maar zorg ervoor dat er een minimale hoeveelheid lucht wordt toegevoegd aan de melk. De melk komt langzaam omhoog en de temperatuur stijgt.

9. Als de temperatuur 65 graden Celsius bereikt, draai dan direct de stoomkraan dicht.

10. (TIP! Dit is het moment dat je met je hand de melkkan net wel/net niet kunt vasthouden!)

11. Eventuele grote bellen in de melk kun je door te kloppen met de RVS melkkan, op het werkblad eruit “slaan”. Draai vervolgens de melkkan rond. De melk aan de onderzijde en het schuim aan de bovenzijde worden op deze wijze met elkaar vermengd.

12. De temperatuur van de melk is inmiddels opgelopen en het kookproces gaat door. Blijf de melkkan draaien. De melk begint aan de bovenzijde een filmachtige laag te krijgen, dat uiteindelijk mooi compact en fijn schuim wordt.

13. Maak direct de stoompijp schoon met een doekje en verwijder de melk aan het uiteinde. Als je hier te lang mee wacht, koekt dit aan. Dit ziet er onhygiënisch uit.

14. Draai de stoomkraan nog 1 maal open en dicht om overige melkresten uit de stoompijp te blazen.

15. Draai de kan met opgeschuimde melk rond (walsen) om de melk met het schuim te vermengen.

16. Voor de cappuccino schenk je in 1 keer de melk en het schuim op de crème laag van de espresso. Verhouding: 1/3 koffie (espresso), 1/3 schuim, 1/3 melk. Voor de koffie verkeerd houd je de kan minder schuin waardoor alleen melk in door de crème laag wordt geschonken. Verhouding: 1/3 koffie (espresso), 2/3 melk (vloeibaar).

17. De cappuccino of latte is klaar om geserveerd te worden.

espressogear-melkkan-zwart-0,6-l Espressogear melkkan zwart 0,6 l

 

Motta-RVS-melkkan-0,75-l Motta RVS melkkan 0,75 l

NOOIT!!!

*De melk nogmaals verwarmen. Voor iedere nieuwe stoombeurt gebruik je nieuwe dagversemelk. Gebruik daarom kannen van verschillende grootte en pas de hoeveelheid melk aan naar de hoeveelheid cappuccino´s of koffie verkeerd die je moet maken. Een Espressogear melkkan 0,35 liter of Motta RVS melkkan 0,5 liter gebruik je voor 1 - 3 cappuccino´s en een Espressogear melkkan 0,6 liter of een Motta RVS 0,75 liter melkkan voor 2 - 4 cappuccino´s.

*De melk te lang doorverwarmen (boven 75 graden Celsius) Hierdoor gaat de melk  koken (en stinken), eiwitten breken en de schuimlaag zakt als een pudding in elkaar.

*Veel geluid maken; Veel geluid duidt op een slechte cappuccino er wordt teveel lucht in de  melk geblazen waardoor er grote bellen ontstaan. We willen compact schuim. De stoompijp zit dan te hoog in de melk.

*Een vieze melkkan gebruiken. Spoel altijd je melkkan om vóór iedere stoombeurt. Melkkannen zo koud mogelijk houden.

*In 1 kan zowel gewone melk als Soja melk opschuimen. Gebruik een aparte kan voor de Soja melk.

*Een glaasje water om de stoompijp heen laten staan. Hierdoor ontstaat bacteriegroei en in geval van een stroomstoring komt er vies water in de boiler terecht. Hetgeen leidt tot bruin theewater.