Blog - Altijd verse koffie

Wat is het toch lekker om iedere dag verse koffie te drinken. Vergewis uzelf ervan dat u altijd verse koffiebonen koopt. Controleer daarom de houdbaarheids- en productiedatum op de verpakking. Dit vertelt u precies wat u moet weten. Waarom koffiebonen? Dit is de kleinste opslag. Gemalen koffie is een groter oppervlak en gaat een reactie met zuurstof en door dit oxidatieproces gaat de versheid van de koffie achteruit.

Maal uw koffie dus zelf en doe dit zo kort mogelijk van tevoren. Hoe korter u vantevoren maalt des te verser de koffie. De eerste vluchtige aroma's zijn al na 6 minuten verdwenen. Er zijn verschillende opties om zelf uw koffie te malen. Koffiemolen Tiamo is een handmolen met keramische konische maalschijven hetgeen zorgt voor een precieze maalgraad. Af te stellen van espresso tot filtermaling. Dosering tot 60 gram. Voor het meer professionele werk kom zijn er koffiemolems Mahlkonig Vario home en/of Macap MD5 met kleine stolp waardoor beiden zeer geschikt zijn voor thuisgebruik daar deze goed past op het aanrecht en onder de keukenkastjes.

De maalgraad (af te stellen met behulp van de molen), dosering ( hoeveelheid koffie) en aandrukgewicht hebben invloed op uw eindproduct. De maalgraad voor espresso gerelateerde varianten ligt tussen poedersuiker en kristalsuiker. Qua dosering adviseren wij 7 gram koffie per kop te doseren (maar u ben uiteraard vrij om hiervan af te wijken en mee te experimenteren). Het aandrukgewicht dient 18 kg te zijn. Onder de gunstige omstandigheden krijgt u een mooie stroperig uitlopende koffie uit uw machine. De crèmelag van uw koffie wordt opgebouwd en ziet er mooi reebruin uit.

Het bewaaradvies na het openen van de verpakking is dan ook uw koffie bonen koel, droog en donker bewaren in een afgesloten compartiment. Het is een naatuurproduct en net zoals een krop sla niet bedoelt om tot het eind der tijden te bewaren.

Kortom met zelf malen kun je elke dag de koffie vers bereiden en aanpassen naar de gewenste smaak of mood van de dag.

Alle tips op een rij:

- koop altijd koffiebonen
- check de verpakking op (branddatum) en houdbaarheidsdatum
-koop uw koffie in goed afgesloten verpakkingen
-de pompdruk, temperatuur, maalgraad, dosering en het aandrukgewicht hebben invloed op de doorloop van de koffie en dus op de smaak
- de juiste maalgraad stemt u af op uw machine voor espressomachines is dit tussen poedersuiker en kristalsuiker
-ons doseeradvies is 7 gram per kop (voor espresso)

Koffiemolen Tiamo handmatig Koffiemolen Tiamo handmatig
Koffiemolen Mahlkonig Vario Home Koffiemolen Mahlkonig Vario Home